spam- en virusfilter op mijn mailbox bij Alphamega

Hier leggen we uit wat Alphamega doet om spam en virussen tegen te houden.


Inhoudsopgave


Wist je dat Alphamega elke dag bijna een miljoen e-mails verwerkt? Meer dan de helft daarvan is spam en wordt door onze filters tegengehouden. Van de rest is ongeveer een kwart ook nog spam, alleen kunnen we dat niet met 100% zekerheid vaststellen. Daarom markeren we die e-mails met SPAM? in de onderwerp-regel. Daardoor kunnen deze e-mails makkelijk herkend worden en met een e-mailregel in een apart mapje geplaatst worden.


Spamfilter

We hebben een spamfilter op onze servers draaien voor alle hostingaccounts en domeinnamen met e-mail.

Er zijn twee manieren waarop het Alphamega Spamfilter de e-mails beoordeelt.

De eerste en belangrijkste is de afzender. Alle hosting- en internetproviders werken samen in het up-to-date houden van de 'blacklist'. Dat is een lange lijst met IP-nummers van spammers. Alles wat daar vandaan komt wordt als spam aangemerkt en tegengehouden. Dit is meer dan de helft van alle e-mail die door onze systemen verwerkt worden.

De tweede manier is een ingenieus puntensysteem waarmee we alle e-mails beoordelen. Allerlei kenmerken van de inhoud worden beoordeeld en daar worden punten aan toegekend. Komt de puntentelling van een mailtje boven een bepaalde grens, dan zetten we het woord SPAM? in de onderwerp-regel erbij.

Het kan ooit voorkomen dat ons spamfilter een e-mailtje als spam beoordeelt, terwijl het dat niet is (maar wel lijkt). Daarom laten we wel alle mailtjes door, maar markeren we die met het woord SPAM? aan het begin van de onderwerp-regel. Vervolgens kun je heel eenvoudig de mailtjes met dat woord SPAM? er in uit je mailbox verwijderen.

Het kan ook voorkomen dat spam e-mails door onze filters niet als spam beoordeeld worden en toch in je Inbox terecht komen. Dit is een eeuwige strijd tussen de spammers en de spamfilters. Spammers worden steeds slimmer en gebruiken allerlei technieken om de spamfilters te slim af te zijn. Dus je zult helaas nooit helemaal verlost zijn van spam.

Toch kun je daar wel iets tegen doen. Als dergelijke spammailtjes toch door de filters heen glippen en bij jou terecht komen, kun je ze in je mailprogramma markeren als spam. Sommige mailprogramma's worden daardoor 'slimmer' in het verwerken daarvan (automatisch naar een spam of junk mapje verplaatsen) en sommige mailprogramma's geven dit ook weer door aan de spamfilters, zodat die ook steeds slimmer worden. 


Tip

Maak in Roundcube Webmail een spam-mapje aan en laat daar automatisch alle e-mails met SPAM? in plaatsen.

Roundcube Webmail verwerkt je e-mail voordat deze naar je mailprogramma (op je laptop, tablet of smartphone) gestuurd wordt. Als je dus in webmail instelt dat alle e-mail die door ons gemarkeerd is met SPAM? in een apart mapje gezet moet worden, dan ontvang je die e-mails niet in de Inbox van je mailprogramma en heb je er ook geen last van. Maar je kunt er wel altijd bij via webmail. Hoe je dat kunt instellen zie je in deze korte video.


Virusfilter

Tweede grootste ergernis: virussen! Virussen verspreiden zich graag en dus is de eerste plek waar ze toeslaan het adresboek van je mailprogramma. Je vrienden en kennissen lopen dan het risico om ook hetzelfde virus te krijgen. In deze tijd kun je het dus bijna niet maken om geen virusscanner op je pc te hebben.

Om je nu daarin tegemoet te komen, om dus zowel jouw pc als die van je vrienden te beschermen, hebben wij voor jou een virusfilter op je account geïnstalleerd. Dat filter houdt letterlijk de virussen tegen, zodat die niet in jouw mailbox terecht komen. 


Let op! Hoewel ons virusfilter elk uur wordt geüpdatet met de laatste virusdefinities voor optimale bescherming, kunnen wij geen garantie geven dat er nooit één tussendoor glipt.

Het beste kun je zelf ook een virusscanner op je pc installeren, want er zijn meerdere manieren waarom virussen op je pc kunnen komen. Onder andere door te klikken op bepaalde pop-up schermen als je aan het surfen bent. Zelfs als je dan op 'nee' klikt of op het kruisje om te sluiten, kun je nog een programma activeren dat een virus op je pc zet.

Wij adviseren dan ook om naast het Alphamega Virusfilter, dat alleen e-mail beveiligt, ook de virusscanner van McAfee op je pc te installeren. Immers, wij kunnen niet de e-mail die je via je internetprovider binnenkrijgt beveiligen.


Ook handig:

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.