MySQL-database beheerprogramma's bij Vevida

Als je een MySQL-database bij jouw website gebruikt dan wil je de MySQL-database ook graag kunnen beheren en optimaliseren. Het beheren van MySQL-databases kan eenvoudig met een aantal programma’s, die we hier in het kort aanstippen. Ook geven we informatie over hoe je een MySQL-database optimaliseert. 


INHOUDSOPGAVE


Onder het beheren van een MySQL-database vallen o.a het aanmaken, wijzigen of verwijderen van tabellen, toevoegen van indexen op kolommen (rows), het verwijderen van kolommen, of het optimaliseren van MySQL en alle tabellen voor betere performance.

Let op: In alle gevallen is het belangrijk dat je beschikt over de juist inloggegevens. Je hebt deze per mail toegestuurd gekregen bij het aanmaken van de database, je vindt deze veelal in een configuratiebestand op je website, of je stelt een nieuw wachtwoord in via MyVevida.


MySQL-beheerprogramma’s

Deze MySQL-beheerprogramma’s zijn ideaal voor het onderhouden en optimaliseren van MySQL-databases, maar ook voor het maken van belangrijke back-ups. 


phpMyAdmin bij Vevida

phpMyAdmin is een webapplicatie om je database mee te beheren. In een vertrouwde webomgeving kun je inloggen op de database en alle acties en operaties uitvoeren. Vevida biedt deze vertrouwde webomgeving aan op 

https://mysql.vevida.com. Veilig, met een SSL-certificaat, en up-to-date.


Om op de Vevida phpMyAdmin-omgeving in te loggen heb je je MySQL-gebruikersnaam en -wachtwoord nodig. Welke databaseserver je moet kiezen vind je in MyVevida.


Vanwege de veiligheid raden wij het af om zelf een phpMyAdmin-omgeving op te zetten op jouw website.


MySQL Workbench

Werk je liever met een grafisch programma dan via de webbrowser, dan is MySQL Workbench een goed product. MySQL Workbench is een gratis programma ontwikkelt door de mensen die ook MySQL hebben gemaakt.


MySQL Workbench is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X. Een handleiding voor het maken van een MySQL-database back-up vind je hier.


Om verbinding te maken met jouw database heb je niet alleen de inlognaam, het wachtwoord en de databasenaam nodig, maar ook de MySQL-hostnaam. Dat is meestal mysql.jouwdomeinnaam.nl (vervang “jouwdomeinnaam.nl” met het domein dat je bij Vevida host). Heb je meerdere MySQL-databases dan telt de hostnaam vaak op, de tweede is dan mysql2.jouwdomeinnaam.nl, daarna mysql3., enz.


Op het gebruik van MySQL Workbench kan weinig tot geen ondersteuning gegeven worden.


MySQL opdrachtprompt

Als je de hierboven genoemde MySQL Workbench hebt geïnstalleerd, dan zijn de mysql client tools (of utilities), zoals mysql en mysqldump, ook beschikbaar. Ideaal voor als je graag op jouw eigen computer werkt, maar wél via de opdrachtprompt.


Lees ook hoe je een back-up van een MySQL-database maakt via de opdrachtprompt. Op het gebruik van de mysql client tools kan helaas geen ondersteuning gegeven worden.


Navicat is een betaald product, waarmee je meerdere soorten databases kunt beheren. Met Navicat beheer je eenvoudig MySQL, MariaDB, SQL Server, SQLite, Oracle en PostgreSQL databases.


Net als met MySQL Workbench heb je voor het gebruik van Navicat de volgende gegevens nodig voor de MySQL-verbinding: MySQL-gebruikersnaam, wachtwoord, databasenaam en hostnaam. Op het gebruik van Navicat kan helaas geen ondersteuning gegeven worden.


MySQL-database optimalisatie

MySQL-database optimalisatie is een erg belangrijk onderdeel als jouw website gebruik maakt van een MySQL-database. Daarbij maakt het niet uit of je een bestaand CMS als WordPress, Drupal of Joomla gebruikt, of dat je zelf een CMS en website hebt gemaakt. Informatie in jouw MySQL-database moet snel doorzoekbaar zijn en gevonden worden, want een groot deel van de snelheid van jouw website is daarvan afhankelijk. Of zoals een klant van ons onlangs meldde:

… maar ik heb de enorme snelheid verbetering door het gebruik van indexen onderschat.

Omdat we dit artikel graag overzichtelijk en logisch willen houden gaan we op de onderwerpen niet te diep in. Je vindt de meest belangrijke informatie terug in ons hoe optimaliseer je een MySQL database artikel.

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.