Soorten DNS records bij VIP internet

Inhoudsopgave

A-record

Dit is het meest gebruikte record. Het stuurt bezoekers die naar je website surfen automatisch door naar de juiste server waar je website staat. Een A-record verwijst altijd naar een IP-adres. Zo verwijs je met www.[jedomein].nl naar de server waar je website staat, als mensen naar www.[jedomein].nl surfen.

AAAA-record

Het AAAA-record doet eigenlijk hetzelfde als het A-record, maar verwijst naar een IPv6-adres. Het A-record verwijst naar een IPv4-adres.

MX-record

De MX-records van je domein bepalen waar de mail wordt afgehandeld. Wanneer je een dienst met e-mail bij VIP Internet afneemt verwijzen de MX-records standaard naar ons spamfilter. Het spamfilter levert je e-mail vervolgens af op mail.[je-domeinnaam].nl.

Als je een MX-record gaat wijzigen of toevoegen zul je zien dat er ook een numerieke waarde bij staat. Hiermee geef je de volgorde van de MX-records aan. Het record met de laagste numerieke waarde zal als eerste gebruikt worden.

CNAME-record

Het CNAME-record staat voor 'Canonical Name record' en verwijst altijd naar een ander (sub)domein. Hier mag je geen IP adres invullen. Dit kan dus een ander domein zijn dan je eigen domein.

TXT/SPF-record

Een TXT-record kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Een veelgebruikte toepassing is bijvoorbeeld een SPF-record. Hiermee geef je aan welke mailserver er namens je domein mail mogen versturen.

SRV-record

Dit is een zogenaamd 'Service record'. Hiermee kan in de DNS worden aangegeven welke dienst binnen je domein geleverd wordt en op welke host via welke poort die dienst benaderd moet worden.