Ik heb een rare mail over mijn domeinnaam ontvangen, wat nu? - Alphamega

Je hebt een rare e-mail ontvangen over je domeinnaam. Maar wat moet je daar nu mee? 

Dat ligt helemaal aan de e-mail die je hebt ontvangen.

Inhoudsop


E-mails van Alphamega

De organisatie die het overzicht houdt over alle domeinnamen in de wereld is de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Zij stellen de regels op rond domeinnamen. 

Een van de regels waar wij als hostingbedrijf ons aan moeten houden, is dat we af en toe een e-mail moeten sturen om te checken of de gegevens die in de Whois staan van de domeinnaamhouder (jij) nog correct zijn.

Een andere regel is dat we verplicht zijn om te melden dat de verlengdatum van een domeinnaam er aan zit te komen (op zich fijn om te weten), alleen dat moeten we dan 'vervallen' noemen. En dat is verwarrend natuurlijk. Want hij wordt gewoon automatisch verlengd voor je. 

Die teksten van die e-mails zijn door de ICANN verplicht, vaak in het Engels, en mogen wij niet aanpassen. We mogen ze wel toelichten. Dus als je de mail goed leest, zal je ook zien dat we je geruststellen dat je domeinnaam niet zomaar opgezegd wordt. Die wordt gewoon verlengd. Belangrijk, want je wil niet dat die zomaar uit de lucht gaat ineens. 

Deze e-mails worden volledig automatisch namens Alphamega verzonden. Je kunt ze altijd herkennen aan ons logo. Vaak is er een actie van jou nodig (gegevens controleren, een aanpassing bevestigen of ons een mail sturen dat er iets niet klopt). 


E-mails van oplichters

Je kunt ook e-mails krijgen van oplichters. Zij zien in de Whois wanneer een verval-/verlengdatum van een domeinnaam er aan zit te komen en sturen dan een paar weken van tevoren een e-mail. Meestal naar een door hen gegokt of verzonnen e-mailadres bij die domeinnaam. Als je een catch-all e-mailadres hebt ingesteld, krijg je die dus binnen. 

In zo'n e-mail maken ze een hoop ophef dat je domeinnaam komt te vervallen en dat je snel moet handelen om te zorgen dat die toch van jou blijft en in de lucht blijft. Ze doen vaag over welk bedrijf er nou achter zit. En ze vragen een hoop geld voor zo'n eenvoudige domeinnaamregistratie. Vaak wel 100 euro, terwijl het maar 17 euro kost. Dat is dus een red-flag. 

Juridisch is de mail zo verwoord, dat het allemaal wettelijk mag. Het is vaak in het Engels geschreven, met een hoop juridische taal. Om je te intimideren. Ze noemen het dan een 'solicitiation' of zo. Een verzoek of een offerte eigenlijk. 

Lang verhaal kort: gewoon negeren. Niet op ingaan. 

Je domeinnaam wordt door ons elk jaar automatisch voor je verlengd. Tot het moment dat jij die bij ons opzegt. Je domeinnaam zal dus nooit zomaar ineens vrij komen voor een ander. 

Mocht je twijfelen over een domeinnaam gerelateerde e-mail, neem dan contact met ons op. Dan kunnen we het voor je verhelderen. 


Ook handig:

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.