E-mail extern laten afhandelen - Alphamega

Hier leggen we je uit hoe je kunt zorgen dat je domeinnaam en hosting bij ons ondergebracht is, maar je de e-mail door een externe partij laat afhandelen.


Inhoudsopgave


E-mail extern afhandelen, maar wel domeinnaam en hosting bij ons.

Als je je e-mail wil laten afhandelen door Google Apps of een andere externe partij, maar wel je domeinnaam en hosting bij ons wil onderbrengen, dan is mogelijk.

Zowel bij een losse domeinnaam als een domeinnaam gekoppeld aan een hostingpakket kun je zelf je DNS-instellingen aanpassen. Het is dan ook mogelijk om de website bij ons onder te brengen terwijl je de e-mail laat afhandelen door een externe partij zoals bijvoorbeeld Google Apps of Hosted Exchange.

Welke DNS-wijzigingen je precies moet doorvoeren kun je vinden of opvragen bij de partij die jouw e-mail moet gaan afhandelen.


DNS-instellingen aanpassen

Om de wijzigingen door te voeren ga je allereerst naar jouw Mijn Yourhosting (voorheen Mijn Alphamega) dashboard.

Als je bent ingelogd, dan klik je Je via Diensten op het pakket: Parking/Classic/Email/Hosting/TopSite. Vervolgens klik je op het betreffende pakket bij de domeinnaam waar je de instellingen voor wilt aanpassen.

Vervolgens klik je op in het extra menu door naar Plesk (Technical Controlpanel). Daar klik je op DNS instellingen. Je ziet de reeds aanwezige DNS-records. Je kunt nu de instellingen voor je domeinnaam wijzigen.


Bovenaan de lijst met reeds bestaande records heb je de mogelijkheid om nieuwe toe te voegen.

Onder andere:

  • CNAME-records toevoegen/wijzigen (verwijzingen naar een ander (sub-)domein) 
  • A-records toevoegen/wijzigen (verwijzingen naar een IP-adres) 
  • MX-records toevoegen/wijzigen waar de mail wordt afgeleverd 
  • Maar je kunt nagenoeg alle voorkomende DNS-instellingen toevoegen en/of beheren.

Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je de e-mail door een andere partij laat regelen en bij ons een hostingpakket hebt voor je website, ik zal ze hieronder aan je uitleggen.


Als je alle DNS-wijzigingen gedaan hebt en de e-mail bij de externe partij functioneert goed dan is het verstandig om de e-mail functie bij ons in het Alphamega dashboard uit te zetten. Hiermee voorkom je dat, wanneer je bijvoorbeeld in je website een e-mail formulier of script hebt staan, de server zelf de e-mail toch aflevert in de mailbox bij ons op de server in plaats van bij de juiste externe partij. Doordat de server zelf het pakket met de domeinnaam beheert zal deze namelijk niet de DNS servers raadplegen voor de juiste locatie/server, maar de e-mail bij zichzelf afleveren en niet bij de juiste externe partij.

 

Belangrijk

Je moet er ook rekening mee houden dat, als je de e-mail ergens anders laat afhandelen, wij jou niet meer kunnen helpen met een e-mail probleem. Wij weten dan niet hoe de e-mail instellingen geregeld zijn en wat je afgesproken hebt met de externe partij. Natuurlijk kunnen we je wel adviseren of op weg helpen, maar de externe partij moet jouw vraag definitief beantwoorden, of je probleem verhelpen. 


Na het instellen van je DNS moet je er wel rekening mee houden dat het tot 24 uur kan duren voordat DNS servers wereldwijd de wijziging hebben verwerkt. Het is ook belangrijk te weten dat het wijzigen van de DNS gevolgen voor jouw domeinnaam kan hebben. Een verkeerde instelling kan er namelijk voor zorgen dat jouw website of e-mail niet meer (volledig) werkt. Dat zou natuurlijk heel vervelend zijn.

We raden je dan ook aan om de instellingen alleen door te voeren als je zeker weet dat deze goed zijn. Weet je het niet zeker, dan raden wij je aan om even te bellen of mailen met je systeem-/of netwerkbeheerder. Deze kan je helpen bij het invoeren van deze instellingen.

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.