MySQL database beheren bij Vevida

Je kunt standaard een MySQL-database gebruiken bij Vevida. Een MySQL-database is vaak nodig voor een Content Management Systeem (CMS), zelf geschreven in ASP, PHP, ASP.NET, of voor een CMS zoals WordPress, Drupal of Joomla!.


INHOUDSOPGAVE


MySQL-database ondersteuning bij Vevida

Wat is MySQL?
MySQL is een relationeel database managementsysteem. Een relationele database slaat data op in aparte tabellen (tables) in plaats van in één lange waslijst. Een groot voordeel hiervan is snelheid en flexibiliteit.

MySQL is één van de meest populaire open source databasesystemen. Vevida maakt gebruik van één MySQL aanbieder: 

MariaDB.


De afkorting SQL staat voor Structured Query Language, en is de standaard taal om met databases te ‘praten’. SQL kent twee opdrachten: queries (vragen) en statements (opdrachten). Een voorbeeld query is:


SELECT * FROM 'table';

hierbij wordt alle (*) data uit (FROM) de tabel table opgevraagd met een SELECT.


MySQL-database beheren en onderhouden

Een MySQL-database kun je beheren en onderhouden met het webpakket phpMyAdmin. Je vindt phpMyadmin op https://mysql.vevida.com. Hierop log je in met jouw MySQL-inlognaam en -wachtwoord. De juiste server vind je in MyVevida. Vanwege verschillende kwetsbaarheden raden wij het af om zelf een phpMyAdmin-omgeving te creëren op je eigen website. Vaak wordt dit een bron van overlast en gehackte sites.


Ook van uit huis kun je toegang verkrijgen tot jouw MySQL-database(s). Je kunt hiervoor gebruik maken van een aantal programma’s, zoals het door Oracle/MySQL aangeboden pakket MySQL Workbench.

Is de command-line helemaal jouw ding: dit pakket installeert ook de command-line tools waaronder mysql en mysqldump.


MySQL-database back-ups

Vevida maakt dagelijks back-ups van MySQL-database(s). Als je dit graag ook zelf wilt doen, kun je hiervoor de eerder genoemde beheerprogramma’s phpMyAdmin, MySQL Workbench of mysqldump gebruiken.

Voor mysqldump is bijvoorbeeld het commando:


mysqldump --opt -h mysql.example.com -u gebruikersnaam -p --databases databasenaam >> databasenaam.sql

vervang example.com met je eigen domeinnaam, gebruikers- en databasenaam met de juiste databasegegevens. Je maakt dan een back-up van de database waarmee alle data in een .sql-bestand wordt opgeslagen. Eenvoudig om later weer te importeren. Uitgebreide informatie hierover staat in onze artikelen


  • Back-up van een MySQL-database via de command line maken
  • Back-up van een MySQL-database via de command line importeren


Gebruik --ssl om via SSL-versleuteling een beveiligde verbinding op te zetten.

In phpMyAdmin gebruik je simpelweg de Export-functie.


MySQL-database optimalisatie

Je wilt graag een snelle website én MySQL-database. Onderhoud is hierbij erg belangrijk, maar ook optimalisatie. Het optimaliseren van een MySQL-database is een gecompliceerd onderdeel van databasegebruik en -beheer. Je moet kennis te hebben van het gehele systeem, en je moet van te voren nagedacht te hebben over de structuur van niet alleen de website, maar ook van de achterliggende MySQL-database.

Zo kun je bijvoorbeeld de snelheid van een MySQL-database aanzienlijk versnellen door gebruik te maken van indices (een index). Maar te veel indices, of op verkeerde kolommen vertraagt de database.

Je vindt op https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/create-index.html meer over het aanmaken van een index en op https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/optimization.html over MySQL-optimalisatie.


Belangrijke hoofdstukken zijn:


MySQL-database normalisatie

Eén van de doelen van een MySQL-database normaliseren is om dubbele gegevens te voorkomen. Gegevens worden verdeeld over meerdere, aan elkaar gerelateerde tabellen, en komen bij voorkeur maar één keer voor. De MySQL-database is hierdoor kleiner, duidelijker én sneller toegankelijk.

Hier vind je een inleiding voor het normaliseren van een MySQL-database.


MySQL-databasetoegang: PHP

In ons PHP-helpartikel kun je lezen dat je tegenwoordig gebruik moet maken van de PHP-extensies mysqli of PHP Data Objects (PDO) om een verbinding met een MySQL-database te maken. De oude ext/mysql extensie is niet meer beschikbaar!

Uitgebreide informatie en voorbeelden hierover staat op onderstaande URL’s:


Tip! Plaats je een CMS zoals WordPress, Drupal of Joomla! – en het vraagt om een databasetype, met daarbij de keuzes MySQL, MySQLi en PDO? Kies dan voor MySQLi of PDO!

In het volgende artikel leggen wij uit hoe je een verbinding maakt met MySQL vanuit PHP 7.1+ en MySQLi, via een met SSL-beveiligde verbinding:
PHP MySQLi verbinding met MySQL over SSL.


MySQL-databasetoegang: ASP.NET

Als je graag een MySQL-database wilt aanspreken vanuit jouw ASP.NET-webapplicatie dan gebruik je hiervoor MySQL Connector/NET. Ook in samenwerking met het EntityFramework

Je vindt meer informatie hierover in ons ASP.NET-helpartikel en een voorbeeld op MySQL-databasetoegang: ASP.NET (tip: SSL beveiligde MySQL verbinding!).


MySQL-databasetoegang: ASP

Met classic ASP kun je jouw MySQL-database benaderen met de MySQL ODBC Driver. Deze driver accepteert een aantal extra parameters in de connectiestring.

Meer uitleg en een voorbeeld vind je in ons helpartikel ASP connectiestring naar MySQL (tip: SSL-beveiligde MySQL verbinding!).


Let op: verschillende parameters bepalen het gedrag van de verbinding met de database en kunnen erg belangrijk zijn.

Hulp met MySQL en databases

Op het internet is erg veel informatie te vinden over het gebruik van MySQL-databases. Een aantal belangrijke links is in dit artikel al genoemd. Op de website http://www.connectionstrings.com staan allerlei verschillende connectiestrings. Lekker handig!


Kom je er niet uit, of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Bij voorkeur via het onderdeel Mijn vragen op MyVevida.

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.