Een veilig wachtwoord maken - tips van Yourhosting

In webmail of via je mailprogramma log je in met je e-mailadres en je wachtwoord. Met een wachtwoord bescherm je data waarvan je niet wilt dat deze zomaar inzichtelijk zijn voor andere personen. Gebruik je op veel plekken hetzelfde wachtwoord? Dan is de kans groot dat bij een datalek jouw e-mail gebruikt wordt als spam-adres. Het is heel belangrijk om een sterk uniek wachtwoord te gebruiken.

Een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord voldoet aan een aantal voorwaarden: 

  • Maak je wachtwoord altijd uniek.
  • Mochten hackers toegang krijgen tot je account, dan is de impact een stuk kleiner omdat ze alleen toegang hebben tot dit account en niet alle andere accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord had gebruikt.
  • Gebruik minimaal 10 tekens
  • Voor wachtwoorden geldt: hoe langer hoe beter, maar gebruik in ieder geval minimaal 10 tekens.
  • Gebruik geen voor de hand liggende informatie in je wachtwoord (zoals de naam van je kinderen of huisdier, je geboortedatum of het adres)
  • Gebruik hoofdletters, kleine letters en symbolen 
  • Wissel af. Kijk wel uit met verbasteringen van woorden zoals F@ceB00k. Hackers kennen deze truckjes ook en gebruiken deze vaak in 'brute force' aanvallen.  
  • Gebruik een willekeurige zin als wachtwoord, bijvoorbeeld: 'IkHouVanAppels'. Nog beter is Ik.hou.Van.Appels!.
  • Gebruik de eerste letters van een zin, aangevuld met cijfers en leestekens.

Over brute force 

Hackers gebruiken bij het kraken van wachtwoorden vaak speciale tools en methoden. Een van de bekendste methodes zijn de zogenoemde brute force- en dictionary(woordenboek)-aanvallen. Hierbij wordt in korte tijd een account gebombardeerd met wachtwoordopties. Naast persoonlijke informatie worden ook standaard woordenlijsten gebruikt. Deze woordenlijsten bevatten wachtwoorden die vaak voorkomen zoals ‘welkom123’, Doordat deze tools steeds slimmer worden is het extra belangrijk een sterk wachtwoord te kiezen.

Controleer je gegevens

Datalekken gebeuren vaker dan je denkt. Wil je zelf controleren of jouw e-mailadres of wachtwoord in een datalek hebben gezeten? Dit controleer je op de website Have I been Pwned. Is dit het geval? Pas dan direct je wachtwoord aan met de hierboven genoemde tips, waarbij het extra belangrijk is dat je een uniek wachtwoord gebruikt.


Ook handig:

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.