Overstappen van Horde naar Roundcube webmail van Alphamega

Hier leggen we je uit hoe je van het webmail-programma Horde overstapt naar het webmail-programma Roudcube.

Inhoudsopgave

Voordelen van overstappen

Horde is een sterk verouderd webmail-programma, dat eigenlijk (technisch gezien) op dezelfde manier werkt als de e-mailprogramma's die je op je apparaat kunt installeren. Het neemt dus eerst alle e-mails in ontvangst in de Inbox en dan pas kun je er regels op los laten en dingen mee doen. Roundcube is een modernere versie webmail-programma, dat direct gekoppeld zit aan de e-mail op de server. Het voordeel daarvan is, dat je met Roundcube e-mailzaken kunt regelen op de server, vóórdat deze e-mail naar je mailbox en mailprogramma's verstuurt. Zo kun je met Roundcube bijvoorbeeld instellen dat je spam in een apart mapje gezet wordt. Dat gebeurt dan automatisch ook op alle apparaten waar je mail op ontvangt. Inclusief tablet en smartphone, die niet over ingebouwde mailfilters beschikken.

Mocht je het willen, kan Roundcube ook alle spam-gemarkeerde e-mails op de server al verwijderen. Je ziet er dan niks van, maar je loopt het risico dat e-mails die ten onrechte als spam gemarkeerd zijn, verwijderd worden.

Consequenties van overstappen

• Je raakt geen e-mails kwijt
  • Als je mappen gemaakt hebt waar e-mails in staan, dan gaan die mee over. Je moet echter wel in Roundcube zelf nog aangeven welke mappen moeten worden weergegeven. In Roundcube vind je linksonder een tandwieltje (instellingen). Die kan je aanklikken en kiezen voor Beheer mappen, daar kun je dan de mappen aanvinken die je wil laten weergeven
  • Je kunt op server niveau regelen hoe spam en andere zaken afgehandeld moeten worden
  • Je contacten en agenda-afspraken (mocht je die in Horde hebben gebruikt) gaan niet mee over (in het mailprogramma op je apparaat verandert niets aan bestaande contacten en agenda-afspraken) Je kunt in Horde je adresboek exporteren als een .csv-bestand en dan importeren in Roundcube
  • Je eventueel ingestelde e-mailregels of handtekening gaan niet mee over. Die moet je even opnieuw instellen

Heb je eigenlijk nooit echt gebruik gemaakt van Horde Webmail, dan kun je sowieso probleemloos overstappen.

Zelf de overstap maken met een paar klikken

• Log in op Mijn Yourhosting (voorheen Mijn Alphamega) Dashboard
  • Ga naar het product waar je de mailbox bij hebt gemaakt (Classic, Hostingpakket, TopSite, Email)
  • Klik op de betreffende domeinnaam om naar de instellingen te gaan
  • Klik op Plesk (Technical Controlpanel) en dan op de knop "Klik hier om naar Plesk (Technical Control Panel) te gaan"
  • Klik op "Mail"
  • Klik op "Mail instellingen"
  • Klik op het e-mailadres
  • Kies bij Webmail voor Roundcube
  • Klik op de knop "Toepassen"

Tip

Ga nu naar webmail.jouwdomeinnaam.com (in plaats van 'jouwdomeinnaam.com' vul je natuurlijk je eigen domeinnaam in). Je komt dan in het inlogscherm van Roundcube webmail. Er wordt dan gevraagd om een gebruikersnaam (jouw complete e-mailadres) en een e-mail wachtwoord (heb je in het controlpanel ingesteld toen je de mailbox maakte).