Domeinnaam verhuizen gaat mis, wat nu? - Alphamega

De regels voor het verhuizen van domeinnamen kunnen per extensie net even anders zijn, maar in dit artikel vind je een aantal veel voorkomende oorzaken van het mislukken van een verhuizing.

Inhoudsop

De domeinnaam zit in een afkoelperiode

Het kan zo zijn dat je de domeinnaam wilt verhuizen naar ons binnen 60 dagen nadat het domein voor het eerst is geregistreerd.

Er is een algemene regel ingesteld door de ICANN (overkoepelend orgaan voor registratie van Top Level Domains), die zegt dat je binnen 60 dagen na registratie van je domeinnaam niet mag verhuizen. Het is daarom goed om even aan ons door te geven dat we de verhuizing pas in gang kunnen zetten na de bepaalde datum volgens de 'whois'. 

De domeinnaam is verlopen

Het kan ook zo zijn dat de domeinnaam verlopen (expired) is en dan moet dit domein eerst worden geher-activeerd (dit dient te gebeuren bij de oude provider). Pas dan kan de domeinnaam 45 dagen na her-activering worden verhuisd.

Je kunt de domeinnaam ook laten verlopen en dan 60 dagen (dit is de zgn. grace/redemption period) daarna opnieuw laten registreren. Ook hierbij is het raadzaam om even contact op te nemen met Alphamega.

De domeinnaam heeft status 'Protected'

Sommige domeinnaam-extensies  kunnen de status 'protected' hebben. Dit wordt ook wel 'Registrar Lock' genoemd. Deze status - ter bescherming voor onbedoeld verhuizen - moet eerst worden opgeheven, alvorens de verhuizing in gang kan worden gezet.

Je kunt dit terugvinden in de whois van de domeinnaam. Er staat dan 'status protected' of 'registrar lock' of iets dergelijks bij. Op aanvraag kun je de domeinnaam laten vrijgeven voor een verhuizing. Dit is iets wat de hostingprovider bij wie de domeinnaam geregistreerd is moet uitvoeren voor je. 

Als je domeinnaam bij Alphamega is geregistreerd, dan kun je de status van het registrar lock checken in Mijn Alphamega Dashboard -> Domeinen -> De domeinnaam in kwestie. 

Kun je e-mail ontvangen op het e-mailadres dat in de Whois aan de domeinnaam is gekoppeld?

Voor de meeste domeinnamen geldt dat je een autorisatiecode (ook wel verhuiscode, token of EPP code genoemd) nodig hebt om te kunnen verhuizen. Je moet die code aanvragen bij de provider bij wie de domeinnaam geregistreerd staat. Zij sturen dan de autorisatiecode via e-mail naar jou. 

Naast de autorisatiecode wordt er een tweede mail gestuurd waarin je moet bevestigen dat je akkoord gaat met de verhuizing. Dit doe je door op de link te klikken die in dat mailtje staat. Je wordt dan doorgestuurd naar een aparte pagina bij onze domeinaamprovider Real Time Register waar je de autorisatiecode moet invullen om de verhuizing doorgang te laten vinden.

Als het e-mailadres wat in de Whois bij de domeinnaam staat niet meer in gebruik is, kun je die e-mails met de verhuiscode en/of de bevestiging dus niet ontvangen. Als dat het geval is, moet de hostingpartij waar nu je domeinnaam staat dit eerst voor je aanpassen en in de Whois updaten. 

Zorg dat de Whoisgegevens up to date zijn

Je ziet wel dat het echt heel erg belangrijk is dat jouw gegevens in de 'whois' up-to-date zijn. Je kunt je whoisgegevens niet meer nakijken in een online whoischeck, omdat je persoonsgegevens waarschijnlijk geanonimiseerd zijn. Check dus bij de partij waar nu het domein is geregistreerd of je gegevens up-to-date zijn.

N
Noemi is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.