Uitleg over registry, registrar en registrant bij RealHosting

Als je klant bent bij RealHosting kun je ook een domeinnaam registeren. Bij het registreren van een domeinnaam zijn altijd drie partijen betrokken. De Registry, Registrar en Registrant. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Inhoudsopgave

Registry

Een Registry is de beheerder van een top-level-domein. De registry zorgt voor alle aspecten rondom het beheer van deze domein extensie. Dit zijn zaken als het domeinnaamregistratiesysteem, de DNS-infrastructuur en vermarkting van de domein. Het is belangrijk dat hiermee wordt voldaan aan alle eisen vanuit de ICANN.

Het komt vaak voor dat een registry meerdere domeinextensies beheert. Bijvoorbeeld omdat de technische infrastructuur daarvoor geschikt is. Of dat het commercieel interessant is. Enkele voorbeelden op een rij:

  • SIDN – beheerder van o.a. .nl en .amsterdam
  • DNS Belgium – beheerder van .be
  • Verisign – beheerder van o.a. .com en .net
  • Donuts – beheerder van 150+ gTLDs zoals .guru en .photography

Registrar

Een registrar is een partij die de domeinextensie mag verkopen. Ze moeten voldoen aan strenge eisen om de domeinextensie te kunnen aanbieden. RealHosting is registrar van meerdere domeinextensies waaronder .nl. Verder zorgt de Registrar voor de juiste voorzieningen zoals het 24/7 kunnen registreren van nieuwe domeinnamen.

Registrant

Een Registrant is de persoon of het bedrijf die een domeinnaam registreert bij de registrar.  Als je een domeinnaam registreert wordt je dus automatisch een registrant. Als je wijzigingen aanbrengt aan de domeinnaam zorgt de Registrar er voor dat deze worden opgeslagen in de database van de registry.

M
Mark is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.