Site.pro webbuilder bij Yourhosting

Site.pro is een websitesysteem waarmee je in een handomdraai een mooie, goed werkende website maakt. Door het eenvoudige 'drag & drop'-systeem is er geen ervaring nodig.

Inhoudsopgave

1. Algemeen

Wat is Site.pro?

Site.pro is ons pakket waarmee je zelf snel en eenvoudig een eigen site maakt. Je hebt hiervoor dus geen WordPress nodig of kennis van webdesign. Je maakt via je klantaccount bij Yourhosting een website in je browser en kunt deze van daaruit direct online zetten.

Hoe begin ik met het maken van een Site.pro site?

Heb je net Site.pro aangeschaft? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Het pakket staat bij ons op de server, dus je hoeft dus niks te downloaden of installeren.

1. Log in up je Mijn Yourhosting-omgeving;
  2. Klik in het menu links op Site.pro (zie afbeelding);
  3. Kies voor de domeinnaam waarvoor je een site wilt gaan maken.

Kijk hier voor een handleiding voor het inloggen in de Hostingmanager.

Hoe kan ik upgraden?

Er zit een versie van Site.pro inbegrepen bij al onze hostingpakketten. Wil je een uitgebreider hostingpakket of heb je op dit moment nog helemaal geen hosting? Dan kun je upgraden. Je Site.pro website gaat dan gewoon automatisch mee. Lees meer over upgraden in dit artikel.

Kan ik mijn huidige site overzetten naar Site.pro?

Nee. Site.pro is een afgeschermde omgeving en je kunt hier geen sites uit bijvoorbeeld WordPress naar overzetten. Je begint altijd met een 'lege' site.

Hoe maak ik een wijziging ongedaan?

Als je een wijziging aanbrengt op je pagina en je wilt deze terugdraaien, klik je rechtsboven op ongedaan. Je gaat nu één stap terug en er verschijnt een herstel optie om toch weer terug te gaan naar wat je eerst had.

Hoe kan ik pagina’s verplaatsen/verwijderen/kopiëren/beheren?

Bovenin kun je klikken op Instellingen naast het tandwiel icoontjeKies vervolgens voor Pagina's om een pagina toe te voegen, te verwijderen of de instellingen zoals SEO te veranderen. Wanneer je een nieuwe pagina maakt, kun je lay-out van een bestaande pagina kopiëren. Handig als je meerdere pagina's in dezelfde vormgeving wilt.

Hoe begin ik opnieuw?

Als je helemaal opnieuw wilt beginnen met je site kun je links bovenin klikken op Nieuw/Herstel en vervolgens Herstel. Let op: hiermee verwijder je alle data en begin je opnieuw met een lege pagina.

Wordt er een back-up gemaakt van mijn site?

Er worden automatisch backups van je site gemaakt. Maar je kunt dit ook handmatig doen.

Backup maken: Als je aan het werk bent met jouw website in Site.pro zie je in het menu de optie Publiceren. Als je hier op klikt zie je een menu met o.a. de optie Backup/Herstellen. Je kunt nu kiezen voor Backup downloaden en een backup van je site wordt opgeslagen op je computer.

Backup terugplaatsen: Ga via het menu item Publiceren naar de optie Backup/herstellen. Kies voor het tabblad Herstel en kies voor een backup op je lokale harde schijf of voor een automatische backup.

Cookiemelding

Je kunt een melding op je site zetten dat deze gebruik maakt van cookies. In veel gevallen is dit ook verplicht. Om deze melding in te schakelen ga je in het menu naar Instellingen en vervolgens weer naar Instellingen. Kies voor het laatste tabblad: Cookie beleid. Nu kun je aanvinken dat je deze melding voortaan wilt weergeven.

Waar stel ik mijn favicon in?

Ga hiervoor naar Instellingen en klik op Favicon. Kies vervolgens een bestaande afbeelding of upload er eentje vanaf je computer. Klik tenslotte op Toepassen

2. Inhoud toevoegen / beheren

Hoe maak ik een pagina aan?

In de website editor klik je linksboven op Instellingen naast het tandwiel icoontje. Daarna kies je voor Pagina's en dan Nieuwe pagina. Als je één of meerdere pagina's hebt kun je ook eenvoudig de layout of (deel van de inhoud) kopiëren naar de nieuwe pagina.

Hoe verwijs ik een pagina door?

Als je een element op een pagina wilt laten doorsturen naar een andere pagina; dan klik je eerst op dat element. Met element bedoelen we een afbeelding, button of regel tekst.

Afbeelding: Zodra je klikt komen er in de balk rechts opties beschikbaar. Klik op het potloodje onder URL om een link te koppelen.

Tekst: Selecteer het woord of de regel en klik op het link icoon.

Je komt in beide gevallen in dit scherm. Kies je voor Pagina op je website, kies de gewenste pagina en klik daarna op Toepassen. Je kunt hier uiteraard ook een externe link, download of een ander type link invoegen.

Hoe voeg ik een lay-outblok toe?

In de werkbalk bovenaan de website editor kun je kiezen voor Lay-out en deze naar je pagina slepen. Dit is de eerste optie in het rijtje: helemaal links. Zodra je dit gedaan hebt kun je het type layout type kiezen en daarna de elementen naar wens invullen.

Hoe plaats ik inhoud op mijn site?

Als je een layout hebt uitgekozen heb je lege blokken op je site staan waar je inhoud in kunt zetten. Sleep een element zoals afbeelding, tekst of media naar het gewenste content blok op je pagina. Daarna kun je op het element klikken om bijvoorbeeld een tekst in te voeren of een afbeelding te uploaden.

Hoe plaats ik een (download) bestand of .pdf op mijn website?

Om een bestand beschikbaar te stellen voor je bezoekers kun je een download koppelen aan een tekstregel of afbeelding. Dit gaat op dezelfde manier als hier omschreven. In plaats van een link voeg je een bestand toe.

Hoe zet ik een formulier op mijn site?

Een formulier kun je toevoegen net als andere content elementen. Sleep het icoon "Form" van de menubalk naar de gewenste plek.

Zodra je dit doet komt er rechts een menu met instellingen beschikbaar waar je o.a. kunt bepalen waar de ingevulde formulieren naartoe moeten.

Wat is eigen HTML en hoe voeg ik dit toe?

Eigen HTML betekent dat je een zelf gemaakt stukje code toevoegt op je website. Dit is dus alleen aan te raden als je bekend met het schrijven van HTML of als je ergens een kant-en-klare tekst vandaan hebt. Sleep een Geavanceerd content blok naar je site. Je krijgt nu eens scherm waar je elementen kunt kiezen: en kies voor Aangepaste HTML. Dubbelklik op het element en plak of typ de gewenste HTML regels en kies voor Toepassen

NB: We zijn niet verantwoordelijk voor het naar behoren functioneren van deze code. Dit valt onder je eigen kennis en verantwoordelijkheid.

Hoe voeg ik social media toe?

In the werkbalk bovenaan is een optie Sociaal. Klik deze aan en kies je gewenste social media platform. Site.pro heeft de bekendste platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Je kunt deze naar je site slepen net zoals een tekstblok of afbeelding. Je kunt de eigenschappen eventueel aanpassen voor bv. het aantal weer te geven tweets.

Hoe maak ik een webshop aan?

Je kunt de optie Commercie selecteren. deze categorie bevat alle elementen die je nodig hebt voor een webshop: producten galerij, winkelwagen en betaalmethodes. Als je de producten catalogus hebt toegevoegd kun je hier op klikken en heb je rechts een menu beschikbaar. Je kunt hier zaken aanpassen zoals prijs, afbeelding, leveringsvoorwaarden, etc.

3. Afbeeldingen

Hoe wijzig ik een achtergrond afbeelding?

De achtergrond is onderdeel van je layout. Je layout is een indeling van frames waar je elementen in kwijt kunt zoals tekst of afbeeldingen. Als je zo'n layout onderdeel aanklikt komt er rechts in je scherm een aantal opties beschikbaar. Eén van de opties is Achtergrond. Je kunt hier een kleur selecteren of een afbeelding uploaden om als achtergrond te gebruiken.

Hoe wijzig ik een header afbeelding?

Je pagina bestaat altijd uit drie onderdelen: de header, body en footer. Deze structuur wordt altijd weergegeven als je in de bewerkmodus zit. Je kunt één van de drie aanklikken om hier elementen toe te voegen zoals tekst of afbeeldingen.

Waar vind ik geschikte afbeeldingen voor mijn site?

Site.pro wordt geleverd met een beperkt aantal standaardafbeeldingen die je kunt gebruiken. Als je meer afbeeldingen nodig hebt adviseren we te kijken naar stock images. Dit zijn foto's beschikbaar gesteld door een professionele leverancier. Deze kun je gratis of voor weinig geld gebruiken en je weet hiermee zeker dat je geen copyright schaadt. Uiteraard kun je ook je eigen foto's gebruiken. We raden sterk af om afbeeldingen via Google te gebruiken zonder toestemming van de eigenaar.

Welke afbeeldingformaat adviseren jullie mij?

Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het type afbeelding. Een achtergrond afbeelding heeft al gauw een breedte van 2500 pixels; een foto als inzet bij een artikel kan toe met 800x600. Site.pro heeft de mogelijkheid om je afbeeldingen bij te snijden en te verkleinen. Het is altijd beter om een grote afbeelding kleiner te maken dan andersom; een opgeblazen kleine foto gaat er al snel lelijk uitzien. Qua bestandsgrootte adviseren we afbeeldingen niet groter dan 1MB. Anders kan het de snelheid van je site negatief beïnvloeden. Als je afbeeldingen in hoge resolutie beschikbaar wilt hebben voor je bezoekers, kun je deze aanbieden als download.

4. Opmaak

Hoe wijzig ik mijn standaard lettertype?

Op het moment dat je een tekst aanpast, komt er een werkbalk in beeld waar je de opmaak en lettertype kan wijzigen. Wil je het standaard lettertype van de hele site wijzigen? Ga rechts bovenin naar Instellingen en vervolgens Stijlen. Je kunt hier de standaard stijl, dus ook het lettertype, van je site wijzigen.

Hoe wijzig ik de regelafstand?

Op het moment dat je een tekst aanpast, komt er een werkbalk in beeld waar je de opmaak en lettertype kan wijzigen. Je hebt hier ook opties voor o.a. regelafstand, inspringen, etc.

Hoe lijn ik mijn content goed uit?

In de werkbalk rechts kun je Layout selecteren; je hebt de mogelijkheid om de uitlijning van je elementen te wijzigen. Elementen zijn blokken met tekst, afbeeldingen, etc.

Hoe wijzig ik kleuren?

De kleuren zitten standaard besloten in een template. Je kiest een template uit met een bepaald kleurenschema. Je kunt daarna per element de kleuren veranderen als je er op klikt.

5. Publiceren & vindbaarheid

Hoe publiceer ik mijn website?

Bovenin, helemaal rechts in het groen zie je de optie Publiceren. Als je hier op klikt komen er een aantal opties naar voren. Klik hier wederom op Publiceren om de site online te zetten.

Als ik wil publiceren in Site.pro en krijg meteen een foutmelding

Het kan voorkomen dat na de overgang de connectie met je FTP server niet (goed) werkt. Gelukkig kun je dit snel oplossen. Reset het FTP wachtwoord in Plesk en alles werkt weer. Je leest hier hoe je een FTP wachtwoord veranderd: FTP-wachtwoord wijzigen (Mijn Yourhosting) of Nieuw FTP wachtwoord instellen (Mijn Account).

Kan ik ook een preview bekijken van mijn site?

Ja, je kunt in de werkbalk bovenaan de website editor op Voorbeeld klikken. Je hebt hierbij ook de mogelijkheid om een preview te zien van de website op verschillende apparaten (PC, tablet, mobiel).

Kan ik de site ook afschermen met een wachtwoord?

Wil je de site online zetten maar alleen benaderbaar voor gebruikers met een wachtwoord? Dat kan. Hiervoor moet je niet in de editor van Site.pro zijn maar in je Plesk hostingmanager. Je leest daar alles over in deze handleiding.

Hoe word ik beter gevonden in Google?

Site.pro heeft alle middelen in huis om je SEO te verbeteren. Je kunt metatags, tracking tools, SSL en andere tools gebruiken om dit zo veel mogelijk te optimaliseren. Je gaat hiervoor in het menu rechts in de hoek naar Instellingen en vervolgens Pages. Hier vind je per pagina een tabblad SEO waar je deze gegevens kwijt kunt.

Wat zijn metatags en metabeschrijvingen?

Dit zijn teksten over je website die niet zichtbaar op de site te zien zijn maar zijn openomen in de code. Google kan deze gegevens uitlezen op het moment dat ze je website indexeren voor in de zoekresultaten. Met de juiste meta gegevens kun je je website optimaal categoriseren zodat het hoog in de resultaten komt wanneer een bezoeker op een bepaalde term zoekt.

Waar stel ik SSL in?

Je hoeft voor je website op Site.pro geen SSL in te stellen. Dit gebeurt automatisch.