Waarvoor dient een .htaccess-bestand? - Alphamega

Hier leggen we je uit wat een .htaccess-bestand is en hoe je dat kan aanmaken

Inhoudsopgave

Serverinstellingen bepalen

Met een .htaccess-bestand kun je bepaalde serverinstellingen bepalen. Dat moet je dus alleen doen als je weet waar je mee bezig bent. Anders loop je het risico dat er dingen gebeuren die je niet wil en dus zijn er ook veiligheidsrisico's.

Stel: Je hebt voor een script een bepaalde serverinstelling nodig. Dan zouden we dat voor alle accounts op die server moeten instellen. Maar in de meeste gevallen kun je die instelling in een .htaccess-bestand plaatsen en zal het script ook werken. Dan heeft die instelling alleen betrekking op jouw account. Een .htaccess-bestand geldt namelijk voor de directory waarin hij staat en alle subdirectories daarvan. Eventueel kan in een subdirectory een bepaalde instelling weer veranderd worden door opnieuw die instelling te doen door middel van een ".htaccess" in die subdirectory.

Wat plaats ik in het .htaccess-bestand?

Wat je in het .htaccess-bestand moet plaatsen is afhankelijk van wat je wil doen of bereiken. Het beste kun je in een zoekmachine die serverinstelling opgeven en .htaccess. Veelal krijg je dan wel een pagina met uitleg van die instelling en hoe deze met een .htaccess aan te passen is.

Plaats vervolgens het resultaat in een .htaccess-bestand en upload het naar de map waar je het nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat dit soms kan leiden tot het niet meer zichtbaar zijn van jouw site. Haal dan dit .htaccess-bestand weg en het werkt weer. Maar dat niet alleen. Je kunt ook veiligheidsrisico's veroorzaken, hetgeen we natuurlijk in elk geval willen voorkomen.

Hoe maak ik een .htaccess-bestand?

Op de volgende manier kun je een .htaccess bestand maken:

Open een simpele tekst-editor, zoals Kladblok (start -> programma's -> bureau-accessoires -> Kladblok). Heb je dit niet, omdat je bijvoorbeeld niet in Windows werkt, dan kun je hier ook de gratis editor Notepad++ of Atom voor gebruiken.

Plaats in dit bestand vervolgens hetgeen je aan wil passen en sla het bestand nu op als ".htaccess". Je mag de aanhalingstekens niet vergeten, anders zal Kladblok het bestand niet correct opslaan. Let er ook op dat je de punt vóór htaccess erbij vermeldt.

Nu kun je het .htaccess-bestand gaan uploaden in de gewenste map. Tip:

Op de volgende website staat een .htaccess generator. Hiermee kun je de meeste standaard mogelijkheden van een .htaccess makkelijk laten genereren: https://www.htaccessredirect.net/