Error 404 pagina maken bij Alphamega

Als je hosting bij Alphamega hebt kun je een eigen Error 404 pagina maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Inhoudsopgave

Inleiding

Als iemand jouw website bezoekt terwijl deze (nog) niet werkt, krijgen ze de standaard melding. Dit is een witte pagina met de melding "HTTP-fout 404 - Bestand niet gevonden". Wil je liever een pagina maken in bijvoorbeeld je eigen huisstijl? Dat kan.

Standaard pagina's aanpassen

Onze standaard error pagina's zijn ondergebracht in de map error_docs in jouw webruimte. Wil je deze aanpassen dan moet je ze eerst downloaden. Daarna kun je de pagina naar eigen inzicht aanpassen en vervolgens opnieuw uploaden naar dezelfde directory.
Let op: In deze directory mogen geen andere bestanden staan dan de error pagina's. Ook mag je de naam van de bestanden niet veranderen. De webserver zoekt namelijk naar een pagina met een bepaalde naam indien hij een error tegenkomt en hiervoor de error pagina wil tonen.

Eigen error pagina maken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je eigen error pagina's te maken. Hiervoor heb je een .htaccess bestand nodig. Ontwerp je eigen error pagina in HTML en als je tevreden bent over het resultaat sla je deze op in jouw webruimte.

Let op: Dit werkt alleen op Apache webservers.

Htaccess

Om je eigen pagina te kunnen gebruiken heb je een .htaccess bestand nodig. Dit kun je aanmaken met een simpele teksteditor zoals Kladblok. In dit bestand geef je aan dat jouw eigen error 404-pagina getoond moet worden:

ErrorDocument 404 /errors/fout404.html

Heb je de error 404-pagina niet ondergebracht in een directory errors maar in de root van de directory waar ook jouw site staat (httpdocs) dan ziet de code er als volgt uit:

ErrorDocument 404 /fout404.html

Sla het bestand op als ".htaccess". Je mag de aanhalingstekens niet vergeten, anders kan Kladblok het bestand namelijk niet opslaan. Upload ten slotte het .htaccess-bestand in ASCII-mode naar de root directory van jouw webruimte. Bij Alphamega is dit de directory httpdocs. Na het uploaden van het .htaccess-bestand is het mogelijk dat dit niet zichtbaar is als je met jouw FTP-programma jouw webruimte bekijkt. Toch is het aanwezig. Probeer het maar eens met FileZilla en dan zal je merken dat het .htaccess-bestand wel te zien is.

Pagina testen

Je kunt de pagina testen door een foutieve URL in de adresbalk van je browser te typen. Als het goed is krijg je nu jouw eigen error 404-pagina te zien.