Bestanden verwijderen via FTP bij Alphamega

Wanneer je werkt met een FTP-programmaatje (FTP staat voor File Transfer Protocol) en je wilt een bestandje gaan verwijderen, dan wil het weleens voorkomen dat het niet lukt om het bestand te verwijderen. Dit kan natuurlijk ook gelden voor mapjes. Verschillende redenen kunnen hiervan de oorzaak zijn:De map lijkt leeg te zijn, maar is niet leeg

Het kan zijn dat in het mapje dat je wilt verwijderen een verborgen bestandje zit dat niet herkend kan worden door het FTP-programma dat je gebruikt. Je kunt kijken of je in het ftp programma dat je gebruikt een mogelijkheid hebt om 'het tonen van verborgen bestanden te forceren'.  Je zou anders een ander FTP-programma kunnen proberen. 


Zelf hebben we erg goede ervaringen met FileZilla. Je kunt FileZilla gratis downloaden. Vaak herkent dit programma het bestandje wel meteen en is het mapje gewoon te verwijderen samen met het bestandje dat er in staat. In dit programma zit tevens de mogelijkheid om het tonen van verborgen bestanden te forceren. Deze optie vindt je in het menu onder Servers.

Je hebt niet de juiste rechten om de map of het bestand te verwijderen

Een ander probleem kan zijn dat je geen rechten hebt om een bestand of mapje te verwijderen. De rechten van een bestand of mapje kun je vaak verwijderen met hetzelfde FTP-programma dat je gebruikt om het bestand of mapje te verwijderen. 


Het is per programma verschillend hoe je de rechten goed kunt zetten. Lees de HELP file van het programma voor meer informatie. De rechten van een normaal bestand moeten staan op 644. Van een mapje of een CGI-bestand moeten de rechten op 755 staan.


De map of het document is eigendom van een andere gebruiker

Wanneer de al beschreven methodes niet werken, dan kan het zijn dat het bestand dat je verwijderd wilt hebben tot een andere "user" (gebruiker) behoort. Om dit op te lossen moet je hostingprovider dit voor je veranderen in de goede "user rights" (gebruikersrechten).


Dit kun je eerst zelf controleren door bijvoorbeeld FileZilla te gebruiken. Je gaat dan op het desbetreffende bestand staan en je klikt met de rechtermuisknop op het bestand. Een menu komt tevoorschijn. Klik dan op "Bestandsrechten". Bij "User" (gebruiker) kun je zien door wie of wat het bestand wordt gebruikt. Het beste kun je, wanneer je denkt dat dit het probleem kan zijn, even contact met je hostingprovider opnemen, om dit bestand voor je te verwijderen nadat we de gebruikersrechten hebben veranderd.

M
Marjolein is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.