Formulieren maken met Typeform voor je RealHosting site

Als je een website hebt bij ons wil je hier misschien een formulier op zetten. In dit artikel bespreken we Typeform. Dat is een online tool waarmee je formulieren kunt maken voor op jouw website.

Inhoudsopgave

Inleiding

We krijgen vaak de vraag hoe je een formulier aan een website toevoegt. Je hebt hiervoor heel veel keus. Bijvoorbeeld in WordPress is Contact Form 7 een populaire plugin.

Wat is Typeform?

Typeform is een online tool waarbij je gemakkelijk standalone formulieren kunt genereren voor op jouw website. Erg handig als je bijvoorbeeld jouw website zelf geschreven hebt in PHP of HTML.

Stappenplan

In de onderstaande stappen leggen we uit hoe je een formulier aanmaakt bij Typeform.

1. Maak een (gratis) account aan: Om gebruik te kunnen maken van Typeform maak je hier een gratis account aan.

2. Maak een formulier aan: Zodra je bent ingelogd kies je in het hoofdmenu voor Create a new typeform. Je krijgt vervolgens twee opties:

• Start from scratch
  • Use a template

In dit voorbeeld kiezen voor het gebruik van een template.

3. Kies een template Vervolgens krijg je een overzicht met verschillende templates. In dit voorbeeld kiezen we voor Contact Form.

4. Voer de gewenste vragen in voor jouw formulier: Je kunt met drag & drop eenvoudig vragen en andere elementen toevoegen.

Formulier maken binnen Typeform

Tip: voorbeeld van het formulier zien Rechts bovenin zie je de button View my typeform. Zodra je op deze button klikt opent er een scherm met het formulier zoals deze er op dit moment uitziet. Zo kan je gemakkelijk testen of je nog iets wilt aanpassen.

View my typeform

5. Geef het formulier de juiste uitstraling: Als je de basis gemaakt hebt kan je via het kruimelpad bovenin op Design klikken. Hier kan je bijvoorbeeld de gewenste lettertype en kleur instellen.

Formulier stylen

6. Configuratie opmaken: Je hebt nu het formulier gebouwd en deze vervolgens voorzien van de gewenste layout. Nu is het tijd om het formulier verder te configureren. Klik in het kruimelpad op Configure, vervolgens kom je in onderstaand scherm. Ook hier kan je er spelenderwijs achter komen welke functionaliteiten er mogelijk zijn.

Configureren van het formulier

7. Distribueer het formulier en voeg deze toe aan de website: Als het formulier helemaal naar wens is kan je deze toevoegen aan jouw website. Dat kan je doen op verschillende manieren. In dit voorbeeld laten we de meest gebruikte optie zien. Het embedden van de code in jouw website.

• Klik in het kruimelpad op Distribute en vervolgens op de optie Embed in a web page.
  • Nu krijg je de optie of je het formulier op de volledige breedte (Full page embed) wilt integreren of dat je deze binnen een bepaald gedeelte (Embed as a widget) van de website wilt integreren. In dit voorbeeld kiezen wij voor de optie Embed as a widget. Klik rechts op de button Get the code.
  • Vervolgens opent zich een pop-up met de code van het formulier die je kunt embedden binnen jouw eigen broncode.

Embed as a widget

8. Analyses maken: Tot slot tref je in het kruimelpad ook nog de optie Analyze. Met deze optie kan je allerlei handige statistieken terugzien, bijvoorbeeld hoelang de gemiddelde bezoeker er over doet om een formulier in te vullen. Ook kan je jouw Google Analytics hier koppelen.

Contact

Kom je er niet uit of heb je vragen over het gebruik van Typeform? Neem dan contact op.