Makkelijk formulieren maken met Typeform

Online formulieren, je hebt ze in allerlei vormen en maten, van contact- en bestelformulieren tot aan prijsvragen en enquetes. In dit nieuwsartikel introduceren we Typeform, een online tool waarbij je standalone formulieren kunt genereren voor op jouw website.

Met enige regelmaat wordt ons de vraag gesteld “Hoe maak ik een contactformulier op mijn website?”. Helaas is hier geen eenduidend antwoord op te geven, simpelweg omdat dit volledig afhankelijk is van de programmatie van de website (zelfbouw of CMS). Gebruik je namelijk een CMS zoals WordPress, dan kan je gemakkelijk met plugins een formulier genereren. Binnen WordPress is Contact Form 7 bijvoorbeeld een populaire plugin.

Wat is Typeform?

Typeform is een online tool waarbij je gemakkelijk standalone formulieren kunt genereren voor op jouw website. Erg handig als je bijvoorbeeld jouw website zelf geschreven hebt in PHP of HTML, maar je net dat stukje programmeerkennis mist om een werkend formulier te bouwen.

Starten met Typeform

Je bent slechts 8 stappen verwijderd van volledige werkend formulier. Hieronder zullen wij deze stappen verder toelichten.

1. Maak een (gratis) account aan Om gebruik te kunnen maken van Typeform dien je eerst een (gratis) account te maken, dit kan je doen via https://admin.typeform.com/signup. Nadat je een account hebt aangemaakt kan je direct starten met het maken van een formulier.

Aanmelden bij Typeform

2. Maak een formulier aan binnen jouw account Zodra je bent ingelogd binnen Typeform kan je via het hoofdmenu op ‘Create a new typeform klikken’.

Maak een formulier aan via Typeform

Je krijgt vervolgens twee opties:
  • Start from scratch
  • Use a template

In dit voorbeeld kiezen voor de ‘makkelijk’ manier, het gebruik van een template.

      Start from scratch of Use a template

3. Kies een template Vervolgens krijg je een overzicht met verschillende templates, in dit voorbeeld kiezen we voor Contact Form.

Kies een template

4. Bouw het formulier en stel de gewenste vragenVervolgens krijg je een voorbeeld formulier, dat komt omdat we in het begin voor ‘Use a template’ hebben gekozen. In deze stap ontwikkel je de basis van het formulier, bestaande uit een welkomstscherm, de vragen en een bedanktscherm.

Via de handige drag & drop mogelijkheid kan je de template helemaal naar wens aanpassen. Je zal zien dat je ontzettend veel keuze hebt in het soort vragen, daarom is het raadzaam er spelenderwijs achter te komen welke functionaliteiten Typeform biedt.

Formulier maken binnen Typeform

Tip: voorbeeld van het formulier zien Rechts bovenin zie je de button ‘View my typeform’. Zodra je op deze button klikt opent er een scherm met het formulier zoals deze er op dit moment uitziet, zo kan je gemakkelijk testen of je nog iets wilt aanpassen.

View my typeform

5. Geef het formulier de juiste uitstraling Als je de basis gemaakt hebt kan je via het kruimelpad bovenin op Design klikken.

Verder configureren van het formulier

Vervolgens komt je in het gedeelte waarbij je het formulier kunt gaan stylen. Hier kan je bijvoorbeeld de gewenste lettertype en kleur instellen.

Formulier stylen

6. Configuratie opmaken Je hebt nu het formulier gebouwd en deze vervolgens voorzien van de gewenste layout. Nu is het tijd om het formulier verder te configureren, je wilt immers de formulieren wel binnenkrijgen op jouw e-mailadres. Klik in het kruimelpad op Configure, vervolgens kom je in onderstaand scherm. Ook hier kan je er spelenderwijs achter komen welke functionaliteiten er mogelijk zijn.

Configureren van het formulier

7. Distribueer het formulier en voeg deze toe aan de website Als het formulier helemaal naar wens is kan je deze toevoegen aan jouw website. Dat kan je doen op verschillende manieren. In dit voorbeeld laten we de meest gebruikte optie zie, het embedden van de code in jouw website.

Klik in het kruimelpad op Distribute en vervolgens op de optie ‘Embed in a web page’.

Formulier distribueren

Nu krijg je de optie of je het formulier op de volledige breedte (Full page embed) wilt integreren of dat je deze binnen een bepaald gedeelte (Embed as a widget) van de website wilt integreren. In dit voorbeeld kiezen wij voor de optie ‘Embed as a widget’. Klik rechts op de button ‘Get the code’.

Get the code

Vervolgens opent zich een pop-up met de code van het formulier die je kunt embedden binnen jouw eigen broncode.

Embed as a widget

Als je deze code dus embed op jouw website heb je een werkend contact formulier!

8. Analyses maken Tot slot tref je in het kruimelpad ook nog de optie Analyze. Met deze optie kan je allerlei handige statistieken terugzien, bijvoorbeeld hoelang de gemiddelde bezoeker er over doet om een formulier in te vullen. Ook kan je jouw Google Analytics hier koppelen.

Analyseren van het formulier

Kom je er niet uit of heb je vragen over het gebruik van Typeform? Neem dan contact op met onze servicedesk.

M
Mark is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.