Schijfruimte opschonen in Plesk

Als je hosting en/of mail bij ons afneemt dan heeft je pakket een bepaalde limiet qua schijfruimte. Deze wordt in beslag genomen door data als website bestanden en mail. Je krijgt van ons een ruime hoeveelheid beschikbaar en meestal zal je deze nooit helemaal opgebruiken. Gebeurt dit toch dan is het handig om snel en gemakkelijk op te kunnen schonen. Hieronder vertellen we je hierover.

Inhoudsopgave

Waar kan ik zien hoeveel schijfruimte ik nog heb?

Je kunt een overzicht van je schijfruimte gebruik vinden in je Plesk omgeving. Log in op Plesk en ga naar Websites & Domeinen en klik uiterst rechts op het pijltje om het zij-menu uit te klappen.

Vervolgens zie je een uitgebreid menu met o.a. de optie Verbruik. Hier zie je precies hoe vol je schijf is. Klik op Meer statistieken bekijken om te zien hoe dit precies is opgebouwd. Ben je druk bezig geweest met opruimen maar lijkt er niks veranderd? Het updaten van deze informatie is vaak de volgende dag pas zichtbaar.

Hoe schoon ik bestanden op?

Als je een shared hostingpakket hebt kun je op twee manieren je bestanden benaderen: rechtstreeks vanuit Plesk of via een FTP verbinding. Heb je een VPS? Kijk dan hier.

Plesk: Ga in het blauwe menu links naar Bestanden. Je ziet nu een mappenstructuur zoals in Windows Verkenner of de Finder op een Mac. Je kunt hier bestanden en mappen selecteren en verwijderen.

FTP: Wil je veel bestanden en mappen tegelijkertijd verwijderen of verplaatsen naar bijvoorbeeld een offline omgeving? Dan is FTP een makkelijkere optie. We hebben een artikel waarin dit uitgebreid uitgelegd wordt.

Hoe schoon ik mail op?

Raken je mailboxen overvol? Dan kun je deze opschonen om zo ruimte te creëren. We bespreken een aantal methodes hiervoor.

Postvakken verwijderen: De snelste methode is om postvakken te verwijderen die je niet meer gebruikt. Klik in Plesk in het menu links op Mail en bekijk het overzicht van al je postvakken. Je kunt deze selecteren en verwijderen als er boxen tussen zitten die je niet meer gebruikt. NB: Hiermee worden dus alle mailtjes in dit postvak verwijderd.

Mail migreren: Heb je veel mail die je wilt bewaren maar niet actief meer gebruikt? Je kunt deze migreren en bijvoorbeeld lokaal opslaan. Dit kan met bijvoorbeeld Outlook of Apple Mail. Gebruik je een andere dienst? Informeer daar dan naar de mogelijkheden.

Postvakken opschonen: Tips en aanwijzingen om onnodige mail uit je postvak te verwijderen? We hebben hier een apart artikel voor.

Wat gebeurt er als ik over de limiet zit?

Als je schijf bijna vol is krijg je van ons mail met een waarschuwing. Je kunt dan tijdig zorgen dat er ruimte wordt opgeschoond. Doe je dit niet dan zal het pakket bij een volledige over-quota offline worden gehaald. Je kunt dan pas weer bij je gegevens nadat je contact hebt opgenomen. In zo'n geval moet je dan ook direct aan de slag om ruimte vrij te maken. Voorkom dit door je quotum goed in de gaten te houden en op tijd in te grijpen als het mis dreigt te gaan.