Verschillen tussen Shared hosting en VPS bij Yourhosting

Beantwoord de volgende vragen om te bepalen wat de beste keuze is. Of gebruik de domeinnaamchecker om direct aan de slag te gaan met hosting. In het kort maak je met VPS gebruik van een eigen virtuele server die je niet deelt met andere gebruikers. Dat is anders met hosting, shared betekent dat je de server deelt met andere sites gehost op deze server.

Inhoudsopgave

1. Welke technische eisen heb je?

Voor de meeste websites is shared hosting de beste keuze, al zijn de mogelijkheden voor software-installaties beperkter. VPS daarentegen geeft je alle vrijheid op technisch gebied. Wil je bijvoorbeeld zware software of Java-programmatuur gebruiken, PostgreSQL in plaats van MySQL, Nginx in plaats van Apache, etc. dan kun je het beste kiezen voor VPS.

2. Hoe afhankelijk ben je van je website?

Met shared hosting sta je met meerdere klanten op dezelfde server. Deze klanten hebben allemaal invloed op de stabiliteit van de server. Met VPS heb je het alleenrecht over de resources van je (Virtual Private) Server en is de stabiliteit beter gewaarborgd. Je hebt hiermee dus het minste risico op storingen.

Managed of Unmanaged VPS?

Kies voor Unmanaged VPS als je alle technische kennis in huis hebt om een server te installeren en te beheren. Met Managed VPS beheren wij je server inclusief updates, beveiliging en 24/7 monitoring, en kun je vertrouwen op de expertise van onze medewerkers bij calamiteiten.

3. Hoeveel prestatiekracht heb je nodig?

Als je verwacht dat je website of webshop veel bezoekers en dataverkeer nodig heeft, is het handiger om voor een VPS te gaan. Deze vangen hoge pieken beter op omdat je de server niet met anderen deelt.

Bij shared hosting deel je de server met anderen, als een website dan veel van de capaciteit vraagt, kan dit invloed hebben op de prestaties van jouw webshop of website. Als je niet per se grote pieken verwacht, dan is shared hosting een prima en stabiele optie.

Als je een VPS-pakket samenstelt is het belangrijk de juiste hoeveelheid RAM en CPU’s te kiezen. Verder is het nodig om te weten hoeveel dataverkeer en schijfruimte je nodig hebt.

• 512 MB RAM is geschikt voor lichte applicaties zoals een DNS- of mailserver, WordPress-blogs en lichte websites.
  • 1024 MB RAM is geschikt voor middelgrote websites met bijvoorbeeld Joomla! en systemen als DirectAdmin.
  • 2048 MB tot 4096 MB RAM is geschikt voor grote (load balanced) websites en zware applicaties.

4. Wat ben je bereid te betalen?

Als je wat meer te besteden hebt en je niet druk wilt maken over het onderhouden van je server, dan is Managed VPS een goede keuze voor jou. Je hebt dan de meest optimale prestaties voor jouw website of applicatie doordat er geen anderen op jouw gedeelte van de server zitten. Als je minder geld wilt uitgeven en/of veel technische kennis hebt, dan is Unmanaged VPS een goede optie. Je hebt dan de vrijheid om jouw gedeelte van de server in te richten zoals jij dit wilt.

Wil je gewoon een website en in één klik bijvoorbeeld WordPress installeren? Bij Shared Hosting krijg je toegang tot onder andere WordPress en de sitebuilder in je online klantomgeving, waarmee je vervolgens je website bouwt. Shared Hosting is de meest gekozen vorm van hosting omdat het voor de meeste websites meer dan voldoende is. Upgraden naar een groter hostingpakket is altijd mogelijk en eventueel kun je ook upgraden naar een VPS.