Hier leggen we je uit hoe je een back-up van je website kunt maken en eventueel ook van je database
Inhoudsopgave
Aangezien de inhoud van jouw website door jou beheerd wordt, ben jij natuurlijk ook verantwoordelijk voor het maken van een back-up van je website.
Back-up maken van je website bestanden
Je kunt dit via FTP doen; hiervoor heb je een ftp programma nodig zoals bijvoorbeeld FileZilla.
Je kunt dan de inhoud van de httpdocs directory kopiëren naar een locatie op jouw harde schijf. Houd er ook rekening mee, dat je eventuele scripts in de cgi-bin ook meeneemt indien je dit gebruikt.
Back-up maken van je database
Als je een database gebruikt, kun je hiervan ook een back-up maken.
- Ga via je Mijn Yourhosting (voorheen Mijn Alphamega) Dashboard (https://mijn.yourhosting.nl/) in het menu naar Diensten en vervolgens naar je pakket (Classic/Hosting/TopSite).
- Klik nu op je domeinnaam.
- In het extra menu klik je door naar Plesk (Technical Controlpanel).
- Klik op 'Databases', hier kun je snel een back-up maken door te klikken op: Dump exporteren.
We raden aan de database buiten de httpdocs map op te slaan alvorens je deze downloadt. Bijvoorbeeld in de map: private
Eventueel is het ook mogelijk om handmatig een back-up te exporteren via phpMyAdmin. Klik hiervoor bij de database op:
phpMyAdmin
Nu ben je in het hoofdscherm van phpMyAdmin.
Hier klik je op de databasenaam en dan op Exporteer. Als je alle tabellen wil opnemen in de back-up, klik je op 'Selecteer alles' onder 'Exporteer'. Selecteer onder Structuur en Data alle opties en zet iets verder naar beneden een vinkje voor de optie Verzenden. Klik op 'Start' en bewaar het SQL-bestand op jouw harde schijf.
Als je dit bestand dan terug wil plaatsen ga je weer naar phpMyAdmin, zoals hierboven beschreven en klik je op jouw databasenaam en op SQL. Klik hierna in phpMyAdmin op Import en achter 'Locatie van het tekstbestand' op de knop 'Bladeren'. Selecteer nu het geëxporteerde bestand en klik op Openen. Klik nu onderaan dit scherm op 'Start', je back-up wordt nu teruggeplaatst.
Het is echter mogelijk dat phpMyAdmin problemen heeft met de hoeveelheid van de data. In dat geval kun je in het volgende artikel een uitleg vinden over hoe je een te grote database toch kunt importeren: Is je database te groot om te importeren? Hier is de oplossing!
Ook handig: