Domeinnaamgegevens in de Whois bij Yourhosting

In dit artikel vertellen we meer over de whois. Wat is dit en waarom is het voor mij belangrijk. We bespreken ook de privacy issues.

Inhoudsopgave

Inleiding

Heb je een domeinnaam geregistreerd, dan staat deze domeinnaam in de Whois. Dit is een database waarin alle geregistreerde domeinnamen staan. Whois is een samentrekking van 'who is' ('wie is'). Als een domeinnaam wordt verhuisd of van eigenaar wisselt, kan het belangrijk zijn om te weten wie de oorspronkelijke eigenaar is. Deze gegevens vraag je in sommige gevallen op via het Whois-systeem. Gegevens die je hierin kunt vinden zijn afhankelijk van het type domein. Met de komst van de privacywet AVG zijn niet zomaar alle gegevens beschikbaar.

Europese domeinnamen

Alle domeinnamen die een Europese extensie hebben zoals .fr of .de, vallen onder de AVG en daarom zijn veel gegevens beschermd. Lees meer over de AVG en domeinnamen in de FAQ. Wil je toch weten wie de eigenaar van het domein is, dan kun je dit bijvoorbeeld doen door contact op te nemen via het contactformulier.

Generieke domeinnamen

Ook voor generieke domeinnamen zijn de gegevens veelal beschermd. Yourhosting registreert bijvoorbeeld standaard alle generieke domeinnamen als een .net of een .info onder Privacy Protect. Dit betekent dat we jouw domeinnaam op onze gegevens registreren. 

Niet-Europese domeinnamen

Wereldwijde domeinnamen die niet binnen Europa vallen en niet generiek zijn vallen niet onder de privacywetgeving en gegevens van deze domeinnaam zijn veelal terug te vinden in de betreffende Whois.

Contact opnemen

DomeinextensieWhois
.nlsidn.nl
.bedns.be
.dehttp://www.denic.de/domains/whois-service.html
.comregistrar.verisign-grs.com/whois/
.netregistrar.verisign-grs.com/whois/
.orgpir.org/services/whois/
.infoinfo.info/whois
.bizwhois.biz/
overigenwho.is/

TIP: Wil je weten of een domeinnaam vrij is? Doe dan de domeinnaamcheck.

Houdergegevens .nl-domeinnamen

Vanaf 1 februari 2021 kan alleen de eigenaar van een .nl-domeinnaam de houdergegevens opvragen. Hiervoor was het ook al beperkt wie dit kon inzien, maar nu bepaalt de eigenaar dus met wie ze de gegevens delen. Wil je de houdergegevens van je eigen .nl-domeinnaam inzien? Je vraagt dit eenvoudig op via de tool van het SIDN (uitgever .nl-domeinen).

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.