Aanpassing in Microsoft Teams vanaf November 2023

Vanaf 1 november 2023 veranderd Microsoft haar aanbod ten opzichte van Teams in Microsoft 365. Het kan zijn dat dit betrekking heeft op jouw situatie. Daarom hebben we hier de belangrijkste vragen en antwoorden verzameld.


Inhoudsopgave


Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 november is Teams niet meer standaard onderdeel van Microsoft 365 in Europa. Nieuwe klanten kunnen dan kiezen voor een pakket zonder Teams tegen een lager tarief. Het is wel mogelijk om hier het programma los aan toe te voegen. De voorwaarden hiervoor verschillen per type licentie. Bestaande klanten kunnen gewoon van hun huidige pakket gebruik blijven maken.


Ik heb Teams nodig!

Dat kan! Heb je al een Microsoft 365 pakket met Teams? Dan veranderd er niks. Je kunt gewoon je huidige pakket behouden en het tarief veranderd na aanleiding van deze verandering niet. Heb je nog geen Microsoft 365? Dan kun je kiezen voor een pakket waar Teams bij in zit. Let op: Het Microsoft 365 Enterprise pakket heeft geen versie mét Teams. Je zult dit dan als apart product moeten aanschaffen.


Ik wil geen Teams

Dat komt goed uit want dit is vanaf oktober geen vast onderdeel meer van Microsoft 365. Heb je al een pakket? Dan kun je overstappen op een versie zonder Teams. Je bent dan goedkoper uit. Het is dan wel noodzakelijk dat je jouw huidige licentie opzegt, en een nieuwe zonder Teams besteld. Dat doe je hier. (Geen zorgen: in de tussentijd kun je gewoon blijven werken met Microsoft 365). Heb je nog geen licentie aangeschaft? Je kunt dan nu kiezen voor de goedkopere versie zonder Teams.


Kan ik nu ook niet meer meedoen aan een Teams vergadering?

Als je er voor kiest om een licentie aan te schaffen zonder Teams, kun je nog wel meedoen aan een vergadering. Je hebt alleen niet meer de mogelijkheid om een vergadering te organiseren. Iedereen met een Microsoft licentie, wat voor soort dan ook, kan worden uitgenodigd voor een vergadering. 


Moet ik hiervoor iets doen?

Dat ligt er aan wat je situatie is en wat je graag wilt. We hebben het hier even voor je op een rijtje gezet:


Ik heb nu Teams en wil dit niet kwijt
Je hoeft niks te doen
Ik gebruik Teams niet en dit mag weg
Zeg Teams op via Mijn Yourhosting
Ik wil Microsoft 365 aanschaffen zonder TeamsDat kan: bestel dit hier
Ik wil Microsoft 365 aanschaffen inclusief Teams
Dat kan: bestel dit hier


Wanneer gaat dit gebeuren?

De nieuwe samenstelling van de pakketten gaat in vanaf 1 november 2023. Dit geldt voor alle Microsoft 365 licenties. 


Gebeurt dit voor alle Microsoft klanten?

Deze maatregel gaat in voor alle klanten van Microsoft in de EER en Zwitserland. Het maakt hierbij niet uit of je rechtstreeks bij Microsoft, via ons of via een andere partner je licentie aanschaft.


Waarom doet Microsoft dit?

Er gelden bepaalde regels binnen de EER en Zwitserland met betrekking tot concurrentie. De Europese Commissie is onlangs een onderzoek gestart naar het 'verplicht' afnemen van Teams in combinatie met het Microsoft 365 pakket. Dit zou concurrentie belemmeren voor andere aanbieders van software waarmee je kunt videobellen en remote kunt werken. Om de EC hierin tegemoet te komen maakt Microsoft het mogelijk om het pakket voortaan met of zonder Teams af te nemen. 


Ben ik nu duurder uit?

Nee. Als je Teams wilt houden betaal je hetzelfde. Wil je van Teams af dan kun je voortaan een iets goedkoper pakket afnemen. 

D
Dmitri is the author of this solution article.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.